Wat is een lactaat test?

Wat is lactaat?
Het is belangrijk om te benadrukken dat lactaat niet hetzelfde is als verzuring; lactaat zelf veroorzaakt geen verzuring. Verzuring ontstaat door de ophoping van waterstofionen (H⁺) in de spiercellen, wat de pH-waarde verlaagt en vermoeidheid kan veroorzaken. Lactaat speelt juist een rol bij het bufferen van deze ionen en kan door het lichaam weer omgezet worden in energie.
Hoe wordt lactaat gevormd?
Gedurende een inspanning kunnen er 2 energiesystemen aangesproken om ons te voorzien van energie, namelijk het vet metabolisme en koolhydraat metabolisme. Voor respectievelijk inspanningen van lage en hoge intensiteit.
Bij inspanningen van hoge intensiteit waarbij het lichaam dus aanspraak doet op het koolhydraat metabolisme wordt er lactaat gevormd.
Wat is de meerwaarde van lactaat testing?
Nu we weten hoe lactaat gevormd wordt, kunnen we aan de hand van de lactaat niveaus in ons bloed afleiden welk energiesysteem in ons lichaam aangesproken wordt.
Bij een lactaat test, meten we de concentratie (mmol/l) lactaat in het bloed tijdens een inspanning. Aan de hand van deze concentratie kunnen we afleiden welk energiesysteem (vet of koolhydraten) er aangesproken wordt.
Wat met de resultaten?
Aan de hand van de lactaatmetingen kunnen we je lactaatdrempels gaan bepalen, LT1 en LT2.
LT1 ook wel de aerobe drempel of vetdrempel genoemd. Dit is de intensiteit waar de vet verbranding maximaal is en waar het lichaam overschakelt naar koolhydraatverbranding (of verbruik). Deze intensiteit zou gedurende 4 uur aangehouden kunnen worden.
LT2 ook wel de anaerobe drempel of koolhydraatdrempel genoemd. dit is de intensiteit waar het lichaam volledig overschakelt naar het koolhydraatmetabolisme. Deze intensiteit zou gedurende 1 uur aangehouden kunnen worden.
Wat is het verschil met hartslag drempels/zones?
Hartslagzones zijn een veelgebruikte methode om trainingsintensiteit te meten en worden vaak berekend op basis van algemene formules zoals "220 – leeftijd". Hoewel dit een eenvoudige manier is om intensiteit te monitoren, kent deze methode belangrijke beperkingen.
-
Nauwkeurigheid en individualisatie: Hartslagzones zijn vaak gebaseerd op populatiegemiddelden en houden geen rekening met individuele fysiologische verschillen. Lactaattesten daarentegen geven directe informatie over deze fysiologische drempels, wat leidt tot veel nauwkeurigere en gepersonaliseerde trainingszones.
-
Invloed van externe factoren op hartslag: Hartslag kan sterk beïnvloed worden door factoren zoals stress, temperatuur, hydratatie, en vermoeidheid. Lactaatniveaus daarentegen worden minder beïnvloed door deze variabelen en bieden een objectiever beeld van de intensiteit van de inspanning.
-
Hartslag versus metabole feedback: Hartslag is een maatstaf voor de cardiovasculaire belasting, maar geeft geen direct inzicht in de energieproductie of lactaatproductie van het lichaam. Lactaattesting meet daarentegen direct de metabole processen die plaatsvinden tijdens inspanning.
-
Beperkte feedback bij hartslagtraining: Omdat hartslagzones indirect zijn afgeleid van fysiologische processen, kunnen atleten soms onbewust buiten hun meest effectieve trainingszones trainen. Dit kan leiden tot minder optimale prestaties of overtraining.